Skip to main content

Panduan Diet Atkins Peringkat Permulaan

Panduan Diet Atkins Peringkat Permulaan | Berikut adalah makanan yang dibenarkan di Fasa Pengenalan (Induksi) Diet Atkins. Makanan yang mempunyai karbohidrat, mengehadkan jumlah pengambilan kepada 20 gram karbohidrat bersih.

Walaupun Diet Atkins macam dah kurang sedikit amalannya sekarang ni, (pada pandangan saya lah), ia tetap masih releven. Saya pun kadangkala on dan off akan amalkan diet Atkins. Antara paling kerap guna tentulah makan telur rebus ikut jumlah yang disyaratkan. 


Panduan Diet Atkins Peringkat Permulaan
Klik imej untuk gambar lebih jelas

Makanan berprotein


Kebanyakan makanan berprotein seperti daging, makanan laut dan telur, mempunyai karbohidrat sedikit atau tiada langsung. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diawasi. Semak tips ini pada makanan protein pada diet rendah karbohidrat untuk maklumat lanjut.

Sayur-sayuran


Sebahagian besar karbohidrat dalam diet datang daripada sayur-sayuran . Ia adalah penting untuk mengetahui kiraan karbohidrat daripada sayur-sayuran yang anda makan . Dua belas hingga 15 gram sehari ( tidak termasuk serat) harus datang daripada sayur-sayuran.

Keju


Kebanyakan keju mempunyai kurang daripada satu gram karbohidrat setiap auns, tetapi periksalah label dengan teliti, kerana ada juga kandungannya yang lebih . Mengikut Atkins, membolehkan 3-4 auns setiap hari sebagai permulaan. Keju krim termasuk dalam diet ini, tetapi lebih baik bukan keju kotej , keju petani atau keju segar yang lain.

Lemak dan Minyak


Bagi mereka yang memulakan pelan diet Atkins diingatkan supaya tidak mencuba untuk melakukan diet versi rendah-lemak. Kandungan lemak yang mencukupi adalah penting untuk kejayaan diet. Atkins menasihatkan untuk mengambil makanan yang mengandungi lemak semulajadi yang seimbang, dan tiada lemak trans langsung dibenarkan. Berikut adalah beberapa perkara yang Atkins nasihatkan tentang lemak dan minyak:

1. Makan banyak ikan air sejuk dan makanan lain yang mengandungi omega -3 asid lemak (tetapi jika hamil ikuti garis panduan FDA tentang penggunaan ikan).

2. Minyak zaitun, terutamanya yang asli atau tambahan campuran - yang asli lagi bagus.

3. Untuk kacau - menggoreng, canola, kacang tanah, dan minyak grapeseed adalah disyorkan, terutamanya jika "cold-pressed" atau "expeller- pressed".

4. Elakkan jagung, soya, safflower dan minyak bunga matahari kecuali dalam jumlah yang kecil dan tidak dipanaskan (tiada jumlah yang tinggi omega-6 lemak tak tepu). Sekali lagi, minyak cold-pressed atau expeller-pressed adalah disyorkan.

5. Apabila memilih mayonis, pastikan memilih mayonis yang penuh lemak, sebaik-baiknya menggunakan garis panduan di atas untuk jenis minyak digunakan.

6. Apabila memilih kuah salad , peraturan yang sama digunakan dan lihat tambahan gula yang digunakan.

7. Butter dan sumber-sumber lemak tepu ( contohnya kelapa) boleh diterima, tetapi sekali lagi harus dimakan seimbang dengan lemak lain .

8. Jangan gunakan marjerin melainkan jika bebas trans- lemak.


Minuman


Air adalah minuman yang paling diutamakan. Atkins menasihati kita agar mengambil lapan gelas air sehari. Jika anda berasa lapar dan bukan pada waktu makan, cuba minum air dahulu sebab anda hanya mungkin dahaga. Air soda atau air berkarbonat dengan kandungan gula yang rendah pun boleh diambil.

Jangan minum apa-apa minuman dengan gula di dalamnya, termasuk jus dan cuka. Teh herba, atau kopi atau teh tanpa kafein adalah pilihan yang baik, walaupun sesetengah orang boleh terlepas minum kafein (anda perlu bereksperimen untuk melihat jika ia akan mencetuskan keinginan atau melambatkan penurunan berat badan ). Soda diet manis dengan sucralose (Splenda ) boleh diterima.

Makanan Tambahan Khas


Bagaimanapun, jumlah makanan harian dalam jumlah yang kecil boleh ditambah kandungan kaborhidrat:

~ 2-3 sudu besar lemon atau jus limau
~ 2-3 sudu besar krim berat atau satu auns krim masam
~ 10-20 buah zaitun
~ Setengah biji buah avokado kecil
~ Makanan mudah dikawal karbohidrat, seperti bar snek karbohidrat rendah

Serat tambahan


Atkins mengesyorkan psyllium (bahan utama dalam Metamucil dan makanan tambahan serat yang lain) dan flaks benih makanan untuk lebih banyak serat.

#Sumber

Comments

Popular posts from this blog

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF . Masuk hari kedua. Saya ulangi lagi supaya ramai tahu apa itu IF. Intermittent Fasting adalah kaedah berpuasa dalam tempoh tertentu demi untuk tujuan diet. Senang cerita puasa dalam tempoh yang agak panjang untuk kurus. Contohnya biasa orang buat 18/6 atau 20/4. Bermakna puasa 18 jam dan baki 6 jam pula makan macam biasa. Dan begitulah seterusnya. Jumlah bersamaan 24 jam. Ada yang salah faham, sewaktu tempoh berpuasa kita langsung tak boleh makan. Silap tu.. sebenarnya kita masih boleh minum air masak dan ambil oat sebagai ganti nasi. Strategi pemilihan makanan pula adalah mengikut standard 50:30:20 (Karbo:Protein:Lemak). Hertonnye Linggom, melalui akaun Facebook miliknya telah berkongsi pengalaman diet jenis IF sehingga mampu hilangkan 6kg dalam masa seminggu. Anda boleh baca di FBnya. Jadual IF  Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF Hari ini, 4 Januari 2019. Masih Kuatkan hati lakukan IF. Hari kedua saya belum timbang.

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat umur.  Biasanya, makin rendah tekanan darah, maka makin sihat pula tubuh anda. Namun jangan pula terlalu rendah kerana boleh membuatkan anda terkena hipotensi atau tekanan darah rendah. Bila umur menjangkau 40 an ke atas, awasi tahap kesihatan anda terutamanya tekanan darah, gula dalam tubuh dan juga denyutan jantung. Inilah penyakit 3 serangkai yang sering menyerang mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi berwaspadalah. Namun begitu, bukanlah bermakna golongan umur bawah 40 an tidak terkena penyakit 3 serangkai ini tetapi jumlahnya tidaklah begitu ramai berbanding mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi, makanlah dengan sihat, iaitu perhatikan jumlah makanan yang diambil dan dipadankan dengan amalan hidup yang sihat. Okay..  Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur Umumnya, orang dewasa dengan keadaan tubuh sihat memiliki tekanan darah normal di bawah atau setara 120/80 mm Hg. Angka 120 menunjukkan tingkat tekanan ke

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus. Dalam info sihat kali ini, kami akan share tentang jenia makanan karbohidrat yang buat cepat kurus. Makan dalam jumlah yang betul, anda akan cepat kurus tanpa rasa lapar pun.. Terdapat 2 jenis karbohidrat utama, iaitu ringkas dan kompleks. 1. Karbohidrat Ringkas Merujuk kepada gula ringkas yang terdapat di dalam kek, gula-gula, biskut, makanan diproses, atau air bersoda. Gula putih, dijuga dianggap sebagai kabohidrat ringkas. Gula ringkas boleh didapati di dalam susu, buah-buahan dan sayur-sayuran. Gula ringkas mudah menyerap ke dalam darah. Gula ringkas menyebabkan insulin lebih cepat meningkat. Dari masa ke semasa, disebabkan tekanan yang lebih kepada pankreas boleh membawa kepada penyakit kencing manis yang juga membawa masalah seperti kegemukkan, masalah jantung, kekangan tangan dan kaki(boleh membawa kepada pemotongan), dan juga masalah penglihatan yang kabur. 2. Karbohidrat Kompleks Karbohidrat kompleks mengambil lebih