Skip to main content

Makan Tengahari Mesti Ambil Tapi Ada Tipsnya Yang Boleh Kekal Kurus

Makan Tengahari Mesti Ambil Tapi Ada Tipsnya Yang Boleh Kekal Kurus. Kalau anda buat diet dengan coach yang betul, mesti anda akan makan macam biasa pagi, petang siang dan malam.. hehe, sebab diet bukan bermakna anda tak makan langsung sampai masuk hospital. Sebaliknya diet yang betul adalah anda ambil semua hidangan siang malam secara teratur, seimbang dan mengandungi cukup zat makanan yang betul. Jika nak diet, kena ada ilmu dan rajin bertanya agar bila anda kurus dan sihat, hidup jadi lebih bermakna. Faham ya?

Ok, jom baca perkongsian ringkas saya tentang diet yang betul di mana anda boleh makan tengahari tetapi kekal kuris dan sihat.

Makan Tengahari Mesti Ambil Tapi Ada Tipsnya Yang Boleh Kekal Kurus


Beginilah cara & tips yang boleh diamalkan, nasihat dari Coach.info.mudah.kurus.sihat..


Makan Tengahari Mesti Ambil Tapi Ada Tipsnya Yang Boleh Kekal Kurus


1. Nasi Putih - bukannya ambil nasi goreng, nasi beriyani, nasi tomato, nasi minyak  - saiz 1 penumbuk atau satu genggam saja

2. Lauk Pauk - Ikan atau ayam. Bukan ambil yang bergoreng, berkuah atau banjir. Bagus yang panggang atau kukus

3. Ulam dan sayuran - Lebihkan ulam dan sayuran, bukan yang banyak kuah

4. Air masak - Bukannya ambil teh o ais, milo suam, limau suam, sirap limau

Sebab itu kita jangan skip makan tengahari jika nak berdiet. Makan tengahari kena ambil tetapi kenalah ikut peraturan dari Coach di atas. Sebab itu kalau nak berdiet kenalah ada ilmu. Baru kempen diet anda itu boleh berjaya.

Selamat berdiet ya!!

Comments

Popular posts from this blog

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF . Masuk hari kedua. Saya ulangi lagi supaya ramai tahu apa itu IF. Intermittent Fasting adalah kaedah berpuasa dalam tempoh tertentu demi untuk tujuan diet. Senang cerita puasa dalam tempoh yang agak panjang untuk kurus. Contohnya biasa orang buat 18/6 atau 20/4. Bermakna puasa 18 jam dan baki 6 jam pula makan macam biasa. Dan begitulah seterusnya. Jumlah bersamaan 24 jam. Ada yang salah faham, sewaktu tempoh berpuasa kita langsung tak boleh makan. Silap tu.. sebenarnya kita masih boleh minum air masak dan ambil oat sebagai ganti nasi. Strategi pemilihan makanan pula adalah mengikut standard 50:30:20 (Karbo:Protein:Lemak). Hertonnye Linggom, melalui akaun Facebook miliknya telah berkongsi pengalaman diet jenis IF sehingga mampu hilangkan 6kg dalam masa seminggu. Anda boleh baca di FBnya. Jadual IF  Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF Hari ini, 4 Januari 2019. Masih Kuatkan hati lakukan IF. Hari kedua saya belum timbang.

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat umur.  Biasanya, makin rendah tekanan darah, maka makin sihat pula tubuh anda. Namun jangan pula terlalu rendah kerana boleh membuatkan anda terkena hipotensi atau tekanan darah rendah. Bila umur menjangkau 40 an ke atas, awasi tahap kesihatan anda terutamanya tekanan darah, gula dalam tubuh dan juga denyutan jantung. Inilah penyakit 3 serangkai yang sering menyerang mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi berwaspadalah. Namun begitu, bukanlah bermakna golongan umur bawah 40 an tidak terkena penyakit 3 serangkai ini tetapi jumlahnya tidaklah begitu ramai berbanding mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi, makanlah dengan sihat, iaitu perhatikan jumlah makanan yang diambil dan dipadankan dengan amalan hidup yang sihat. Okay..  Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur Umumnya, orang dewasa dengan keadaan tubuh sihat memiliki tekanan darah normal di bawah atau setara 120/80 mm Hg. Angka 120 menunjukkan tingkat tekanan ke

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus. Dalam info sihat kali ini, kami akan share tentang jenia makanan karbohidrat yang buat cepat kurus. Makan dalam jumlah yang betul, anda akan cepat kurus tanpa rasa lapar pun.. Terdapat 2 jenis karbohidrat utama, iaitu ringkas dan kompleks. 1. Karbohidrat Ringkas Merujuk kepada gula ringkas yang terdapat di dalam kek, gula-gula, biskut, makanan diproses, atau air bersoda. Gula putih, dijuga dianggap sebagai kabohidrat ringkas. Gula ringkas boleh didapati di dalam susu, buah-buahan dan sayur-sayuran. Gula ringkas mudah menyerap ke dalam darah. Gula ringkas menyebabkan insulin lebih cepat meningkat. Dari masa ke semasa, disebabkan tekanan yang lebih kepada pankreas boleh membawa kepada penyakit kencing manis yang juga membawa masalah seperti kegemukkan, masalah jantung, kekangan tangan dan kaki(boleh membawa kepada pemotongan), dan juga masalah penglihatan yang kabur. 2. Karbohidrat Kompleks Karbohidrat kompleks mengambil lebih