Skip to main content

7 Menu Diet Turunkan Berat Badan 7 Hari

7 Menu Diet Turunkan Berat Badan 7 Hari - Anda ada impian nak turunkan berat badan dalam tempoh 7 hari sahaja? Apa pendapat anda? Adakah ia mustahil? Jika tidak, bagaimanakah caranya?

Sebenarnya ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk menurunkan berat badan dalam masa singkat tetapi tidak memudaratkan. Antaranya kurangkan makan nasi iaitu makanan rutin yang mengandungi kandungan kaborhidrat yang tinggi.

7 Menu Diet Turunkan Berat Badan 7 Hari
Buah Oren (grapefruit) ini dipercayai menjadi agen pembakar lemak yang paling efisien dan cepat.


Selain daripada itu, elakkan makanan berminyak di dalam menu harian kita. Insyaa Allah, berat badan akan turun perlahan-lahan. Lebihkan hidangan yang dimasak dengan cara memanggang, merebus dan dikukus.

Namun begitu, ada lagi sejenis diet yang dipanggil Diet Crash. Istilah diet crash adalah diet yang dilakukan secara cepat demi menurunkan berat badan dengan cepat pula dalam masa seminggu atau 7 hari sahaja.

Diet ini sesuai dilakukan bagi mereka yang tidak sabar dengan proses diet yang memakan masa yang lama.

7 Menu Diet Turunkan Berat Badan 7 Hari 


Ikutilah jadual 7 menu diet turunkan berat badan 7 hari seperti di bawah ini.

Hari pertama: sup
Mulailah program diet crash dengan makan sup di hari pertama. Menu sup ini akan menjadi menu makanan anda selama seharian. Sup ini boleh juga daripada sup sayur atau sup daging atau ayam. Namun pastikan bahwa sup sayuran anda mengandungi daging dengan sedikit lemak.

Hari kedua: kobis
Kobis adalah salah satu sayuran terbaik yang membantu dalam penurunan berat badan. Sayuran ini bermanfaat untuk membuang toksin berlebihan dan juga tinggi serat. Anda boleh memasak kobis samada dimasak bercampur sedikit udang atau sekadar direbus sahaja. Yang penting pada hari kedua menu diet anda adalah kobis sahaja.

Hari ketiga: jus buah oren (grapefruit)
Di hari ketiga, program ini mengkhususkan pada pembakaran lemak. Salah satu caranya adalah dengan meminum jus grapefruit (buah oren) dan memakan buahnya sepanjang hari. Buah Oren Sunkist ini mengandungi enzim pembakar lemak yang membantu untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

Hari keempat: jus buah
Buah-buahan adalah cara terbaik untuk menurunkan beberapa kilogram berat badan. Oleh kerana itu di hari keempat ini perbanyakkanlah mengambil jus buah-buahan terutama yang mengandungi kadar air yang cukup tinggi. Air akan membuat perut anda penuh sehingga anda pun tidak akan mudah terasa lapar. Contohnya buah limau, tembikai dan timun.

Hari kelima: sayur
Selain buah, memperbanyak memakan sayur juga dapat menjadi cara yang efektif untuk menurunkan berat badan. Selain itu keperluan vitamin dan mineral anda dapat dipenuhi dengan memperbanyakkan makan sayur.

Hari keenam: perbanyakkan minum air
Di hari keenam, racun yang ada di dalam tubuh anda perlu untuk dikeluarkan. Air adalah medium yang baik untuk mengeluarkan racun yang ada di dalam tubuh. Selain itu air suam juga baik untuk membakar timbunan lemak.

Hari ketujuh: makan apa saja dengan jumlah yang sedikit.
Di hari terakhir dari program diet anda ini, anda bebas untuk mengambil makanan yang anda sukai. Namun makanlah dengan jumlah yang sedikit.

Itulah program diet crash yang dilakukan dalam 7 hari. Program ini bermanfaat untuk menurunkan beberapa kilogram dari berat badan asal anda. Namun anda dikehendaki melakukan diet ini secara konsisten.

Tetapi jangan lupa untuk mendapatkan nasihat daripada pakar kesihatan bagi mengelakkan timbul masalah lain dimasa depan.

Selamat mencuba!

Sumber: rasadantips.com

Comments

Popular posts from this blog

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF . Masuk hari kedua. Saya ulangi lagi supaya ramai tahu apa itu IF. Intermittent Fasting adalah kaedah berpuasa dalam tempoh tertentu demi untuk tujuan diet. Senang cerita puasa dalam tempoh yang agak panjang untuk kurus. Contohnya biasa orang buat 18/6 atau 20/4. Bermakna puasa 18 jam dan baki 6 jam pula makan macam biasa. Dan begitulah seterusnya. Jumlah bersamaan 24 jam. Ada yang salah faham, sewaktu tempoh berpuasa kita langsung tak boleh makan. Silap tu.. sebenarnya kita masih boleh minum air masak dan ambil oat sebagai ganti nasi. Strategi pemilihan makanan pula adalah mengikut standard 50:30:20 (Karbo:Protein:Lemak). Hertonnye Linggom, melalui akaun Facebook miliknya telah berkongsi pengalaman diet jenis IF sehingga mampu hilangkan 6kg dalam masa seminggu. Anda boleh baca di FBnya. Jadual IF  Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF Hari ini, 4 Januari 2019. Masih Kuatkan hati lakukan IF. Hari kedua saya belum timbang.

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat umur.  Biasanya, makin rendah tekanan darah, maka makin sihat pula tubuh anda. Namun jangan pula terlalu rendah kerana boleh membuatkan anda terkena hipotensi atau tekanan darah rendah. Bila umur menjangkau 40 an ke atas, awasi tahap kesihatan anda terutamanya tekanan darah, gula dalam tubuh dan juga denyutan jantung. Inilah penyakit 3 serangkai yang sering menyerang mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi berwaspadalah. Namun begitu, bukanlah bermakna golongan umur bawah 40 an tidak terkena penyakit 3 serangkai ini tetapi jumlahnya tidaklah begitu ramai berbanding mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi, makanlah dengan sihat, iaitu perhatikan jumlah makanan yang diambil dan dipadankan dengan amalan hidup yang sihat. Okay..  Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur Umumnya, orang dewasa dengan keadaan tubuh sihat memiliki tekanan darah normal di bawah atau setara 120/80 mm Hg. Angka 120 menunjukkan tingkat tekanan ke

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus. Dalam info sihat kali ini, kami akan share tentang jenia makanan karbohidrat yang buat cepat kurus. Makan dalam jumlah yang betul, anda akan cepat kurus tanpa rasa lapar pun.. Terdapat 2 jenis karbohidrat utama, iaitu ringkas dan kompleks. 1. Karbohidrat Ringkas Merujuk kepada gula ringkas yang terdapat di dalam kek, gula-gula, biskut, makanan diproses, atau air bersoda. Gula putih, dijuga dianggap sebagai kabohidrat ringkas. Gula ringkas boleh didapati di dalam susu, buah-buahan dan sayur-sayuran. Gula ringkas mudah menyerap ke dalam darah. Gula ringkas menyebabkan insulin lebih cepat meningkat. Dari masa ke semasa, disebabkan tekanan yang lebih kepada pankreas boleh membawa kepada penyakit kencing manis yang juga membawa masalah seperti kegemukkan, masalah jantung, kekangan tangan dan kaki(boleh membawa kepada pemotongan), dan juga masalah penglihatan yang kabur. 2. Karbohidrat Kompleks Karbohidrat kompleks mengambil lebih