Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

Responsive Ads Here

24 October, 2018

Tips Buat Kek Pisang Sukatan Cawan Sampai Jadi Sedap Dan Cantik Coraknya

Tips Buat Kek Pisang Sukatan Cawan Sampai Jadi Sedap Dan Cantik Coraknya. Stress kan bila buat kuih tak jadi seperti dalam gambar yang orang lain buat. Cuba banyak kali pun tak jadi. Jangan putus asa, ada je caranya yang boleh anda usahakan lagi. Cuba tukar resepi orang lain pulak, mungkin cara chef A tak sama dengan chef B. Barang dan bahan yang digunakan juga mempengaruhi hasil kuih kita tu.. 

Contohnya jenis loyang digunakan, kepanasan oven atau api, jenis telur dan sebagainya. Kalau kali pertama cuba resepi, jangan derhaka  ya! Kena ikut sebiji-sebiji apa kehendak resepi. Insyaa Allah jadi. Yang tak jadi sesuatu resepi tu sebab kita sesuka hati tukar resepi macamlah kita dah pakar sangat. Haha..

Mehlah baca tips nak buat kek pisang yang cantik coraknya dan gebu gebas tak ingat dunia!!

Kek pisang gebu dan cantik coraknya

Tips Buat Kek Pisang Sukatan Cawan Sampai Jadi Sedap Dan Cantik Coraknya
Kek pisang panas dari oven

Tips Buat Kek Pisang Sukatan Cawan Sampai Jadi Sedap, Gebu Dan Cantik Coraknya


Nah, ini tipsnya yang saya kongsikan dari Group Masakan yang boleh korang cuba..

1. Bila nak buat kek pisang, guna pisang emas. Pisang emas lenyek je, baru jadi corak cantik macam biasa kita makan kat hotel-hotel tu.. bila adunan dah sebati, biar sekejap, baru kukus. 

Di bawah ni lah rupa pisang emas.. 


Tips Buat Kek Pisang Sukatan Cawan Sampai Jadi Sedap Dan Cantik Coraknya
Pisang emas - sumber Google

2. Guna loyang yang sesuai dengan sukatan bahan resepi ya. Barulah kek pisang anda jadi gebu gebas dan sesedap rasanya. Hehe

Ni haaa.. saya kongsi lagi resepi kek pisang yang moist dan sangat sedap..

Resepi kek pisang mudah dan sedap, gebu halus dan lembut


Resepi 1:


3 biji telur..
200 gm minyak masak
200 gm gula semua ni di blender..
Masukkan 150gm pisang berangan dan blander lagi tuang dalam mangkuk..
150 gm tepung gandum..
1 sudu teh soda bikarbonat
Masukkan tepung dan soda yang telah di ayak dan kacau sebati
Bakar loyang 8x8 selama 45 minit dengan suhu 180 celcius

Resepi 2:


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
**ayak semua dan satukan**

4 biji pisang berangan (kalau tak de, gantikan dengan pisang emas dalam 7-8 biji)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula (nak lagi sedap separuh gula putih, separuh gula perang)
3 biji telur
** blend semua**

Cara penyediannya

1-. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.

2-. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.

3-. Alaskan loyang dengan kertas minyak,(Nina pakai loyang petak size 8inch). Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 1 jam atau sehingga kek masak. Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak) . Kalau kukus, dalam 45 - 50 minit.
4-. Dah sejuk sedia dihidangkan…

Selamat mencuba..

1 comment:

  1. Salam singgah ..Etuza suka makan kek pisang..anak2 saya pandai jg buat cara ni..

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.