Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2018/09/24

Idea Lunch Box Yang Boleh DiLakukan Untuk Diet Sihat

Idea Lunch Box Yang Boleh DiLakukan Untuk Diet Sihat. Apakah menu lunch box anda hari ini? Nasi ayam penyet dengan sambal belacan ya? Ermm.. sedapnya. Esok pula dah standby nak order delivery nasi beriyani kambing. Hujung bulan bila timbang naik berkilo-kilo.. mulalah menjerit marahkan penimbang kononnya dah rosak!! Nak makan boleh je kekawan.. tapi ambil dalam keadaan atau sukatan yang seimbang. Kena kawal nafsu sikit jika kita dah oversiti.. haha.. 


Dalam zaman ni dah senang nak amalkan pemakanan sihat dan seimbang. Banyak je pakar kesihatan yang secara sukarela dalam laman sosial berkongsi cara pemakanan yang betul. Salah satu caranya anda boleh dapatkan panduan dari Pinterest.. juga ada banyak modul makanan seimbang, sihat, murah dan mudah disediakan.

Jom tengok apa yang saya kongsikan untuk anda semua yang tak tahu nak prepare menu apa untuk diet harian. Menu di bawah adalah idea untuk lunch box anda selama 5 hari.

Idea Lunch Box Yang Boleh DiLakukan Untuk Diet Sihat


Idea lunch box ni sesuai untuk anda semua yang nak amalkan diet sihat. Kombinasi makanan yang mudah disediakan. Anda pasti suka..

Idea Lunch Box Yang Boleh DiLakukan Untuk Diet Sihat
Sumber: Pinteresr
Amacam?

Adakah anda sanggup makan macam ni untuk lunch anda dan konsisten amalkan dalam tempoh seminggu. Mudah, murah dan sihat. 

Contoh lunch box

Isnin - tomato ceri, sandwich salad, hirisan lobak merah dan timun

Selasa - salad campur dengan sos thousand island, biskut tawar, anggur hijau dan hirisan nenas

Rabu - sandwich whole grain, strawberry, anggur hijau, lemon atau lime, lobak merah

Khamis - salad campur dengan tomato ceri, strawberry, biskut tawar, 

Jumaat - sandwich sayuran, hirisan lobak merah, lemon

Haaa.. setuju ke kalau kena makan macam menu di atas. Menu untuk diet sihat. 

Selamat mencuba menu lunch box di atas ya..

1 comment:

  1. tengah imagine macam mane nak makan lemon yang uihhhhhh masamnya :D

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.