Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2018/08/05

Cara Buat Blog Yang Simple Tapi Mesra SEO

Cara Buat Blog Yang Simple Tapi Mesra SEO. Memang pening nak buat blog yang boleh dapat trafik yang banyak dan sekaligus bawa income masuk. Dah buat bermacam cara tapi tak berhasil? Anda dah tukar template, pasang domain sendiri tapi macam tu jugak..?

Sebenarnya kalau nak cerita tentang blog dan SEO, takkan ada habisnya. Ada saja yang kita nak explore agar apa yang kita hajati itu tercapai. Betul tak?

Blog yang simple dengan 3 warna asas dah mencukupi. Ada warna yang lebih dominan akan menampilkan brand blog anda. Contohnya facebook terkenal dengan warna biru. Itu brand warna untuk Facebook. So, anda kena pilih warna yang kekal sampai bila-bila agar sekali pandang orang tahu itu identiti blog anda. Orang kata, blog dan warna mudah dikenali sebagai jenama anda. Semoga berjaya.

Cara Buat Blog Yang Simple Tapi Mesra SEO


Blog dan SEO
Blog dan SEO

Ada cara yang mudah nak buat blog yang boleh dapat trafik tinggi. Atau senang cerita blog yang mesra SEO. Blog yang mesra SEO pada asasnya ada 3 perkara;

1. Heading tag, H1

2. Content yang berkualiti dan cukup syarat. Mengandungi tajuk, gambar, dan keywords yang tepat.

3. Terima backlink dari blog atau website yang berautoriti tinggi. Contohnya, dari website kerajaan, blog berita yang rasmi atau blog yang berasaskan edu.my.

Anda boleh buat 3 perkara ni dalam waktu cepat setelah buat blog, insyaa Allah blog anda akan dapat trafik yang banyak dan berada dalam enjin carian muka pertama di Google.

Jangan suka tukar template jika anda tak berapa pandai setting template baru dengan isi kandungan yang anda mahu. Ia juga mempengaruhi nilai SEO blog anda.

Akhir sekali usah stress jika anda nak sangat blog anda dapat trafik dengan cepat tetapi semuanya hampa! Hal yang baik dan membahagiakan tidak datang dalam sekelip mata. Buat dan update blog anda secara berterusan kerana ada waktu yang tepat dan betul anda akan mencapai impian berblog anda itu.

Selamat berjaya.

2 comments:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.