Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

Responsive Ads Here

07 January, 2018

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Sesebuah Blog

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita. Dah lama saya guna aplikasi widget untuk trace online user di blog. Widget ni adalah daripada website whos.amungs.us. Kalau anda nak kan widget yang boleh analisa secara ringkas tentang blog anda, bolehlah layari website tersebut.

Tak tahu cara nak salin atau copy kod widget amungs.com? Senang je, cari whos.amungs.us, dan dekat menu tu.. cari "WIDGET". Kat dalam situ ada banyak bentuk widget online user yang boleh dipilih.

Contohnya macam kat bawah ni...

<script id="_waustn">var _wau = _wau || []; _wau.push(["dynamic", "7ee00unjv1", "stn", "c4302bffffff", "small"]);</script><script async src="//waust.at/dynamic.js"></script>

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita


Di bawah ni adalah analisa yang boleh diperolehi daripada whos.amungs.us.


1. History


History ni kiranya sejarah trafik blog untuk tempoh 24 jam. Kita boleh buat analisa, contohnya dalam tempoh tersebut pada pukul berapakah blog kita paling banyak dikunjungi dan sebagainya.

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita 

2) Readers


Dalam analisa Readers.. ditunjukkan trend pengunjung yang sedang membaca post/ artikel kita. Jadi boleh nampak tajuk post yang paling dicari ketika itu. Live tau...

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita

 3) Maps 


Maps pula menunjukkan gambar dari peta dunia dari manakah pengunjung yang datang ke blog @ website anda.

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita

4) What's being copied?


Dalam "what's being copied" - ditunjukkan mana satu entri atau gambar dari blog yang telah di copy atau di salin oleh orang lain. Semua di tunjukkan.

Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita

 5) Devices


Devices pula menunjukkan analisa tentang gajet yang digunakan oleh pengunjung blog. Samada mereka melayari blog melalui desktop, tablet dan mobile. Dari analisa ni kita boleh menyesuaikan medium blog kita lebih responsive dan mobile user friendly.
Website Amungs Berwajah Baru Mudahkan Analisa Blog Kita
Dengan perkongsian di atas, widget online user sesuai di letakkan di blog jika anda suka. Ada juga saya guna Hitstats.com dalam blog.. dan anda pun boleh meletakkan beberapa widget dalam blog anda. Paling tidak, kita ada widget yang capture aktiviti dalam blog dan bantu kita kumpul maklumat untuk kita kenalpasti kekuatan dan kelemahan blog kita.

Selamat berblog..

1 comment:

  1. Boleh juga pasang amung.us ni, alternatif kepada google analytics. Kebanyakkan ciri-ciri lebih kurang sama kecuali item no #4.

    Boleh monitor sapa copy media / text dalam website kita. Plagiat secara haram memang menjadi-jadi sekarang ni. Hehe sabo je le.

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.