Throwback! Azam Tahun 2017 Tercapaikah?

Throwback! Azam Tahun 2017 Tercapaikah? Tanya je.. apa azam yang berjaya anda capai dan mana satu azam yang gagal. Kenapa boleh gagal? Dan yang berjaya tu.. apa jua tindakan anda hingga menjadikan azam tersebut berjaya? Saya pun macam anda semua.. buat azam kemudian sampai setengah tahun tengok.. ada je yang belum disentuh pun azam tu. Kebanyakan azam yang saya buat banyak kepada blog ini dan meningkatkan income kepada 4 angka sebulan dari blog. Alhamdulillah. Yang itu dah berjaya. Walau sekadar part time blogger. Tapi, dengan buat benda yang kita suka, memang kita akan berhasil walau dengan cara sedikit demi sedikit.

Lagi satu pencapaian terbesar saya dalam tahun 2017 adalah saya dah berani bawa kereta. Yang ini memang tak masuk dalam azam tahun 2017, tetapi perancangan Allah mengatasi perancangan kita. Ya tak? Kita nak yang lain tapi Allah bagi mengikut keperluan kita. Lesen dah lama cuma tak berani je. Entah kenapa saya jadi berani pula pada tahun 2017 ni nak bawa kereta.

Oh ya.. azam tanpa matlamat yang jelas umpama satu mimpi dalam mimpi je.  Ya ke?

Throwback! Azam Tahun 2017 Tercapaikah?


Throwback! Azam Tahun 2017 Tercapaikah?


Ada azam yang tercapai. Ada juga yang langsung tak dapat digapai.

Azam adalah keinginan yang tinggi yang ingin dicapai untuk satu tempoh tertentu. Azam 2017 contohnya.. apa yang anda capai?

Ada yang berjaya? Tahniah.

Ada yang gagal di capai? Takziah untuk diri sendiri. Sebab.. ada banyak halangannya kut..

Cuba senaraikan kenapa anda gagal mencapai azam tahun 2017?

Antaranya.. tak komited? Mungkin juga. Anda buat azam tapi main-main. Anda tak mulakan pun..

Ada juga halangan dari segi kewangan. Anda mungkin buat azam nak bertunang dan berkahwin tahun ini tapi duit yang jadi halangannya. Jadi.. lain kali buat duit sampingan.. join affiliate ke?

Lagi satu halangan mengapa sesuatu azam itu gagal. Sebab.. kita tidak mencipta persekitaran untuk menjayakan azam kita.

Contohnya.. anda berazam nak menyimpan sebanyak RM600 sebulan daripada gaji anda. Adakah anda ajak rakan-rakan anda turut sama menyimpan? Jika anda ajak rakan yang lain menyimpan dan kemudian berlumba-lumba siapa yang banyak menyimpan.. sudah pasti ada kejayaan di situ. Persekitaran memang amat mempengaruhi azam yang kita ciptakan.

Kalau nak menyimpan guna duit gaji tak terdaya, buat je kerja part time online. Macam-macam boleh buat. Lagi-lagi yang ada akaun media sosial.

Dari situ ada income sikit sikit simpan, lama-lama jadi bukit.

Selamat mencipta azam baru untuk tahun 2018 yang akan menjelma tak lama lagi. Nak ulang azam tahun 2017 ke? Atau .. ubah azam anda mengikut keperluan dan kemampuan diri. Boleh kan?

Selamat berjaya dan bahagia.

2 comments:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.