Cara Nak Tarik Minat Pembaca Kepada Iklan Yang Dipaparkan

Cara Nak Tarik Minat Pembaca Kepada Iklan Yang Dipaparkan Dalam Blog. Ada banyak iklan dalam blog tapi tak ada pula yang nak klik. Kalau iklan Adsense ada pasang 3, tak ada pun yang nak tengok info apa dalam tu.. dalam iklan yang terpapar. Iklan tak menarik ke? Atau iklan membosankan?

Jika anda ada blog dan tak ada income dari banner yang dipasang.. apa perlu anda buat? Buang banner iklan tu ke? Atau anda tukar bentuk iklan? Jangan berputus asa untuk meningkatkan income blog dengan memasang iklan yang boleh menambat hati pengunjung blog anda. Salah satu cara nak tarik minat pembaca tengok iklan yang kita pasang adalah dengan ubahsuai kod warna iklan anda agar seragam dengan warna utama blog anda. Contohnya, jika blog anda warna hijau, anda boleh ubah kod warna iklan Adsense anda bersamaan dengan warna utama blog anda. (Tapi saya tak buat sebab saya nak set default kepada warna iklan di blog.)

Cara Nak Tarik Minat Pembaca Kepada Iklan Yang Dipaparkan
Gambar hiasan

Cara Nak Tarik Minat Pembaca Kepada Iklan Yang Dipaparkan Dalam Blog


Memang susah hati bila income dari blog makin lama makin merosot? Rasa rugi pulak pasang iklan tapi tak ada yang masyuk..

Tapi ada cara nak bagi orang minat kat iklan yang kita pasang. Buat entri berkaitan iklan yang banyak keluar kebelakangan ini. Contohnya ada banyak iklan promosi kereta yang keluar dalam blog. Dari situ kita buat entri pasal kereta. Jadi ada kaitannya entri blog kita dengan iklan. Jadi, pembaca boleh klik dan tengok info yang berkaitan dengan kereta.

Warna iklan yang menarik dan iklan bergerak (gif format) lebih menarik perhatian. Jika pasang iklan di blog atau dalam artikel, letak iklan yang bergerak atau animasi. Baru terang mata orang tengok.. kan?

Iklan yang responsive juga mendatangkan income yang berbaloi kepada blog. Responsive maksudnya iklan atau banner yang dipasang akan respond kepada jenis gajet yang anda gunakan. Saiz boleh diubahsuaikan. So, pastikan anda pasang template responsive yang sesuai untuk sebarang iklan.

Oh ya.. jangan lupa untuk hadkan jumlah iklan dalam blog. Iklan yang banyak sangat akan membuatkan pembaca naik boring. Akhirnya mereka tak nak pun klik atau tengok info dalam iklan tersebut.

Itulah serba sedikit cara nak tarik perhatian pembaca pada iklan yang ada dalam blog kita. Kita tak boleh nak paksa orang klik iklan kita. Itu salah. Kalau boleh biar pembaca blog klik iklan kita kerana mereka minat dan nak tengok info tentang sesuatu produk yang diiklankan.

Semoga coretan di atas memberikan manfaat kepada anda semua terutamanya blogger yang kini menghadapi saingan dari pelbagai blog yang muncul dalam semalaman.  Semoga income blog anda semakin bertambah bila anda tahu caranya untuk tarik minat pembaca kepada iklan yang dipaparkan.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.