Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2017/12/15

Apakah Produk Affiliate Yang Benar-Benar Membawa Income Kepada Blog

Apakah Produk Affiliate Yang Benar-Benar Membawa Income Kepada Blog. Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza mengenai program affiliate. Ada yang suka promote produk digital atau dikenali sebagai ebook. Bahan-bahan bacaan anda kena print sendiri. Biasanya harga ebook tak lah mahal tetapi anda boleh simpan produk digital tu dengan mudah. Hanya simpan dalam komputer pun dah okay. Kalau nak selesa baca, print dan kompilekan. So.. pilihan cara nak baca ebook terpulang kepada masing-masing.

Jadi affiliate marketer mudah aje. Nak daftar pun free. Tak kena bayar. Bila anda dapat jual melalui link dan nombor ID affiliate anda, anda akan dibayar komisen. Komisen produk ebook amatlah lumayan. Besar tau.. ada tu sehingga 70%. Banyak kan? Contohnya kalau harga ebook itu RM100.00, anda dibayar komisen sebanyak RM70.00 untuk satu ebook. Tak nak ke??

Apakah Produk Affiliate Yang Benar-Benar Membawa Income Kepada Blog

Tapi lain orang lain kepakarannya. Lain orang lain rezekinya. Jika anda power buat copy writing.. anda mungkin boleh jual produk ebook. Cari saja mana-mana vendor yang jalankan program affiliate.. daftar dan terus boleh jana income.

Macam saya kebolehan saya adalah mempromosikan produk sebenar yang boleh dipegang dan dirasa produknya. Itu kebolehan saya dan itu juga berkaitan dengan niche blog saya juga.

Apakah Produk Affiliate Yang Benar-Benar Membawa Income Kepada Blog?


Lain orang lain jawapannya. Jikalau anda percaya dengan keupayaan produk digital.. anda boleh cuba. Tetapi bagi blog saya.. produk affiliate yang betul-betul mendatangkan hasil adalah daripada produk pakaian muslimah dan buku.

Saya cuba jual produk digital seperti ebook tetapi hasilnya agak kurang memberangsangkan.

Antara produk yang saya join sebagai affiliate marketer dia orang adalah..

1. Tudung Sicomel
2. Sweet Muslimah
3. Bookcafe

Yang lain-lain saya join jugak tetapi sebagai tambahan duit poket je.. mungkin sebab pengunjung blog saya adalah kebanyakan wanita.. maka mereka agak berhati-hati membeli produk digital. Contohnya ebook. Tapi kalau saya promote buku, tudung dan baju muslimah.. ramai yang berminat. Setiap bulan pasti ada sales.

Namun, ikut pengalaman jika produk fizikalnya ada.. bukan ebook.. komisen yang diberikan lebih kecil berbanding produk ebook.

Contohnya.. seperti di bawah;

Tudung sicomel - 15%
Sweet Muslimah - 10%
Bookcafe - 5 hingga 7% ikut pencapaian

Ini kerana produk-produk fizikal ini memerlukan kos operasi yang tinggi berbanding produk digital seperti ebook.

Apakah Produk Affiliate Yang Benar-Benar Membawa Income Kepada Blog

Secara kesimpulannya apakah produk affiliate yang paling sesuai dipromosikan oleh blog anda? Jawapannya bergantung kepada apa niche blog korang. Walau ada yang berjaya juga tanpa bergantung kepada niche blog.. ia kena dilakukan dengan usaha promosi yang berkali ganda. Copy writing yang power dan boleh cengkam sales!! Jika anda adalah blogger part time macam saya, buat affiliate marketer untuk produk fizikal lagi berbaloi.

Selamat mencuba. Pasti ada jalannya.

No comments:

Post a Comment

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.