Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2017/09/06

Kenapa Trafik Blog Tinggi Tetapi Income Adsense Rendah?

Kenapa Trafik Blog Tinggi Tetapi Income Adsense Rendah? Inilah masalah normal yang dihadapi boleh blogger, trafik bukan main tinggi tetapi income dari blog terutamanya Adsense tidak setara. Apa yang dah jadi sebenarnya? Begitu juga income dari Nuffnang dan program Affiliate. Semua macam tak bergerak menaik sebaliknya graf income dari blog semakin menurun.

Di manakah silapnya? Adakah anda terlalu berharap maka iklan yang di blog pun bertingkah sebaliknya. Tak boleh berharap ke? Boleh je.. harapan dan impian kena ada, baru lah kehidupan dijalani penuh makna.

Kenapa Trafik Blog Tinggi Tetapi Income Adsense Rendah?

Begitulah lumrah dunia blog zaman sekarang. Persaingan sangat sengit hinggakan mereka yang ada nama dan popular mudah menjana income dari blog. Bagi blogger picisan, kemanakah kita? Dimanakah kita setahun dua mendatang?

Jangan gundah, jom kita perbaiki blog kita agar income tinggi setanding dengan trafik yang tinggi juga.

Kenapa Trafik Blog Tinggi Tetapi Income Adsense Rendah?


Tahu tak kenapa? Pageview cecah ratusan ribu sehari tetapi income Adsense rendah dan CPC pun amat kecil. Saya pernah cerita dalam artikel yang lepas kenapa CPC kecil dan murah. Boleh baca di link di bawah.

Sila baca: Kenapa CPC Adsense Rendah? 

Berbalik kepada income Adsense yang rendah, apakah sebabnya. Jom baca apa yang saya tulis dan dapat dari pengalaman sendiri.

1. Iklan tiada kaitan dengan artikel


Yang ini memang ada kaitan dengan sebab income Adsense rendah. Kita letak kod iklan Adsense tetapi sayangnya artikel yang ditulis tak berkaitan. Macam mana pembaca nak klik dan ingin tahu tentang iklan tersebut. Jadi, tulis entry yang ada kaitan dengan kebanyakan iklan Adsense, contohnya tips kesihatan, kecantikan, tulis review produk kurus, tulis hal hartanah dan sebagainya. Itu ikut pengalaman saya laa... 

2. Terlalu banyak widget iklan dari vendor lain 


Kurangkan widget iklan dari vendor lain, contohnya banner Affiliate, iklan-iklan sampingan yang tidak sesuai dengan niche blog. Terlalu banyak iklan dalam blog menyebabkan pembaca keliru untuk mencari info yang dikehendaki. So, berhati-hatilah ketika meletak jumlah iklan di blog.

3. Kedudukan iklan di blog kurang sesuai 


Di manakah anda letak iklan Adsense anda diblog? Di sidebar? Di atas ruang header. Di kawasan Footer?  

Kenapa Trafik Blog Tinggi Tetapi Income Adsense Rendah?

Cuba lihat nombor-nombor yang di dalam bulatan di atas. Saya praktikkan 3 cara di atas. Saya tak letak banner di header kerana ikut pengalaman, klik di situ terlalu kecil. Tak berbaloi. Jika saiz banner 300 X 600, diletakkan di ruang sidebar, ia nampak berhasil. Lagi satu, saiz 300 X 250 dan 336 X 280 saya selitkan dalam post. Ini nampak hasil yang memberangsangkan.     

4. Tulis artikel dengan tersusun dan mudah faham


Apa maksud artikel yang mudah faham? Maknanya... struktur artikel yang kemas (walau anda guna bahasa rojak), tersusun antara tajuk dan isi ceritanya, ada sedikit kesimpulan.. itulah artikel yang buat orang 'engaged' lama di blog anda. Bila tulis terus tak ada penamat, orang akan tertanta-tanya dah habis artikel ini?? Nampak tak.. macam buat karangan kat sekolah. Itu kan pelajaran yang boleh dipraktikkan..

Contoh blog dengan konten yang kemas dan mudah difahami adalah The Vocket, Ohbulan, siraplimau dan banyak lagi. 

Akhir kata, anda boleh buat apa saja untuk naikkan income di blog terutamanya dari Google Adsense. Tetapi pastikan cara yang anda lakukan itu tidak menyalahi polisi sesuatu syarikat. Tingkatkan trafik blog dengan memberikan konten yang berkualiti dan pada sama tidak lupa gunakan ilmu SEO anda dengan sewajarnya.

Selamat berjaya.

4 comments:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.