Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2017/07/15

Tiru Diet Sihat Macam Berpantang Wanita Ini Turun 20 Kg Dalam Masa 7 Bulan

Tiru Diet Sihat Wanita Ini Turun 20 Kg Dalam Masa 7 Bulan. Jom ikut cara Aimi Syairah Nawi turunkan berat badan dengan santai dan dapat turun 20 kg dalam tempoh 7 bulan. Awesome, kan? Saya konon nak diet Atkins pun tak khatam lagi. Turun 5 kg kemudian berehat. Tiru crash diet pun sama.. hangat-hangat tahi ayam.

Bila saya baca tips diet Puan Aimi, ternyata kebanyakan menu yang dikongsikan sama macam menu pantang saya. Anda boleh semak di FB beliau. Dahulu beliau memang pernah jugak diet dengan macam-macam cara tapi sejak amalkan diet macam orang berpantang, beratnya turun dengan konsisten.
Tiru Diet Sihat Macam Berpantang Wanita Ini Turun 20 Kg Dalam Masa 7 Bulan
Gambar hiasan

Jom baca pengalaman beliau di bawah. Dalam FB nya beliau menasihatkan mereka yang bercadang nak berdiet kena lah displin tinggi dan diet sebagai cara hidup bukan kerana nak kurus.


Tiru Diet Sihat Macam Berpantang Wanita Ini Turun 20 Kg Dalam Masa 7 Bulan


Turun 20 kg dalam 7 bulan. Diet cara saya..

Bermula dengan berat 74 kg dan sekarang berat 54 kg, ini cara saya diet.

Tiru Diet Sihat Macam Berpantang Wanita Ini Turun 20 Kg Dalam Masa 7 Bulan
Gambar Aimi Syairah menunjukkan beza
selepas mengamalkan tips diet
macam berpantang

1. Tinggalkan air manis termasuk milo. Milo ni tinggi hidden sugar. Lepas tu bancuh letak lagi susu. Sebulan diet dalam pantang berat turun ciput je.

Baru tahu milo punca susah turun berat walaupun jaga makan. Sejak stop milo dan minuman manis lain, berat mula turun.

2. Kurangkan makanan berminyak. Saya hadkan hanya sekali seminggu untuk lauk goreng @ deep fry. Selebihnya lauk bakar, rebus, stim, grill atau stir fry sahaja.

3. Kurangkan garam dan gula dalam masakan. Paling senang nak train adalah dengan ikut menu ibu berpantang atau masak tanpa garam gula. Buat selama 3-4 minggu sampai lidah adjust.

4. Hadkan makanan bersantan 1- 2 kali seminggu.

5. Makan 5 - 6 kali sehari pada masa makan yang sesuai. Sarapan antara 7 - 9 pagi, snack pagi dalam 10-11pg, lunch 12-2 ptg, snack petang 3-4 ptg, dinner 6-9 malam dan supper sebelum tidur.

6. Tidak makan di luar waktu makan. Maknanya selagi tak masuk waktu makan saya senaraikan di atas, saya tak akan makan. Kalau terasa lapar saya minum air kosong sebab kadang-kadang lapar tu tanda badan kekurangan air je.

7. Tinggalkan habit makan kuih-muih sebagai sarapan. Dulu konon tak suka sarapan heavy. So saya selalu makan kuih muih je untuk sarapan.
Tapi kuih muih ni sebenarnya sangat tinggi kalori tapi tak mengenyangkan dan buat kita cepat lapar balik.

Bayangkan 5 biji kuih boleh cecah 700kcal sedangkan sarapan sepatutnya lebih kurang 300kcal je. Lepas tu lapar balik. Makan lagi kanπŸ˜…

8. Meal utama iaitu sarapan, lunch dan dinner saya mesti ambil hidangan lengkap ada Karbohidrat, Protein, Lemak dan Fiber. Jadi setiap kali makan saya akan check adakah meal saya ada semua komponen tu.

9. Makan ikut keperluan kalori. Shortcut kalau tak reti kira kalori adalah follow rule #pinggansihat #sukusukuseparuh

Suku Karbohidrat, suku Protein, separuh SayurBuah.

10. Makan tanpa kuah banjir. Saya dulu makan kuah macam banjir dekat Pantai Timur. Sejak diet kuah limit kepada 2 sudu makan sahaja.

11. Minum air kosong 2-3 Liter sehari. Salah satu cara untuk hilangkan gemuk air adalah dengan minum air kosong secukupnya. Tanda minum cukup bila urin warna jernih.

12. Bawa bekal. Di awal-awal diet saya tahu belum cukup kuat nak control nafsu makan especially bila bawa anak keluar jalan-jalan time weekend.
Apa saya buat adalah bawak bekal saya sendiri. Selalunya bekal lunch dan snacking. So ini tolong elakkan saya dari cheat tanpa sedar☺️

13. Reward diri dengan cheat meal. Nak kata buat cheat day tu dah hari-hari diet saya macam cheat day je pun kan. Reward diri adalah salah satu cara saya beri semangat pada diri sendiri.
So everytime saya achieve target berat, saya reward diri dengan 1 cheat meal. And selalunya cheat meal tu pastri lah because i just love pastries 😍

Itu cara saya diet. Menu-menu diet saya pun orang tengok akan rasa macam tak diet. Macam-macam saya makan.

Pada saya ramai orang fail diet bila dia tak boleh commit dengan diet yang dia buat. Sebabnya dia tak enjoy dengan diet dia.

So diet cara saya mesti kena have fun dengan diet kita. Jadikan ia lifestyle dan bukan diet nak kurus semata-mata.

#dietdapursihat #notadietdapursihat #kurustanpasupplement #healthyeating

Sumber dari Facebook Aimi Syairah Nawi dan disiarkan semula oleh rasadantips.com

No comments:

Post a Comment

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.