Skip to main content

Daftar Pemilih Mengundi Boleh Dilakukan Di Pejabat Pos

Daftar Pemilih Mengundi Boleh Dilakukan Di Pejabat Pos. Anda telah layak mengundi? Sudahkah anda mendaftar sebagai pemilih bagi memenuhi tanggungjawab sebagai seorang warganegara Malaysia? Jika belum, anda boleh berbuat demikian dan memdaftar di beberapa pusat pendaftaran yang dilantik oleh Pesuruhanjaya Pilihanraya Malaysia.

Bilakah PRU14 akan diadakan? Ramai juga yang meramalkan 2017 sebagai tahun pilihan raya umum, meskipun tempoh Kerajaan Persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) sekarang hanya akan berakhir pada Jun 2018. Namun, Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) boleh diheret 60 hari kemudian iaitu hingga Ogos 2018 andai Parlimen tidak dibubar pada tarikh yang sepatutnya.

Daftar Pemilih Mengundi Boleh Dilakukan Di Pejabat Pos

Begitu pun, sejarah politik negara tidak pernah menyaksikan Parlimen tidak dibubar dan sejarah juga tidak pernah menyaksikan pilihan raya umum diadakan terlalu dekat dengan tarikh luputnya.

Oleh itu, pelbagai congakan dibuat... ada yang kata PRU-14 akan diadakan pada Mac atau April 2017 dan tidak kurang juga meramalkannya pada September atau Oktober 2017. Kita tunggu dan lihat saja.. hanya PM Dato' Seri Najib yang tahu bilakah PRU14 akan berlaku.

Daftar Pemilih Mengundi Boleh Dilakukan Di Pejabat Pos


Cara-cara nak daftar pemilih di pejabat pos adalah seperti berikut dibawah.

Cara mendaftar melalui pejabat pos cukup mudah, tak sampai 10 minit dah siap. Caranya:

1) Ambil nombor, setelah nombor dipanggil cakap "saya nak daftar sebagai pengundi".
2) Hulurkan IC anda
3) Tidak perlu isi borang, sebab semuanya akan di key-in ke dalam komputer oleh staf yang bertugas di kaunter.
4) Lepas borang siap diisi kemudian dicetak, anda hanya perlu turunkan tandatangan dan cap jari.
5) Siap! 

Lakukanlah hak anda sebagai seorang warganegara dan daftarlah sebagai pengundi, dan jangan lupa turun padang masa mengundi! 

Mengundi adalah hak anda! Satu undi amatlah bermakna!

Comments

Post a Comment

Please comment with courtesy..

Popular posts from this blog

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF

Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF . Masuk hari kedua. Saya ulangi lagi supaya ramai tahu apa itu IF. Intermittent Fasting adalah kaedah berpuasa dalam tempoh tertentu demi untuk tujuan diet. Senang cerita puasa dalam tempoh yang agak panjang untuk kurus. Contohnya biasa orang buat 18/6 atau 20/4. Bermakna puasa 18 jam dan baki 6 jam pula makan macam biasa. Dan begitulah seterusnya. Jumlah bersamaan 24 jam. Ada yang salah faham, sewaktu tempoh berpuasa kita langsung tak boleh makan. Silap tu.. sebenarnya kita masih boleh minum air masak dan ambil oat sebagai ganti nasi. Strategi pemilihan makanan pula adalah mengikut standard 50:30:20 (Karbo:Protein:Lemak). Hertonnye Linggom, melalui akaun Facebook miliknya telah berkongsi pengalaman diet jenis IF sehingga mampu hilangkan 6kg dalam masa seminggu. Anda boleh baca di FBnya. Jadual IF  Hari Kedua Buat Intermittent Fasting IF Hari ini, 4 Januari 2019. Masih Kuatkan hati lakukan IF. Hari kedua saya belum timbang.

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur

Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat umur.  Biasanya, makin rendah tekanan darah, maka makin sihat pula tubuh anda. Namun jangan pula terlalu rendah kerana boleh membuatkan anda terkena hipotensi atau tekanan darah rendah. Bila umur menjangkau 40 an ke atas, awasi tahap kesihatan anda terutamanya tekanan darah, gula dalam tubuh dan juga denyutan jantung. Inilah penyakit 3 serangkai yang sering menyerang mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi berwaspadalah. Namun begitu, bukanlah bermakna golongan umur bawah 40 an tidak terkena penyakit 3 serangkai ini tetapi jumlahnya tidaklah begitu ramai berbanding mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Jadi, makanlah dengan sihat, iaitu perhatikan jumlah makanan yang diambil dan dipadankan dengan amalan hidup yang sihat. Okay..  Jadual Carta Tekanan Darah Mengikut Peringkat Umur Umumnya, orang dewasa dengan keadaan tubuh sihat memiliki tekanan darah normal di bawah atau setara 120/80 mm Hg. Angka 120 menunjukkan tingkat tekanan ke

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus

Jenis-Jenis Karbohidrat Yang Buat Cepat Kurus. Dalam info sihat kali ini, kami akan share tentang jenia makanan karbohidrat yang buat cepat kurus. Makan dalam jumlah yang betul, anda akan cepat kurus tanpa rasa lapar pun.. Terdapat 2 jenis karbohidrat utama, iaitu ringkas dan kompleks. 1. Karbohidrat Ringkas Merujuk kepada gula ringkas yang terdapat di dalam kek, gula-gula, biskut, makanan diproses, atau air bersoda. Gula putih, dijuga dianggap sebagai kabohidrat ringkas. Gula ringkas boleh didapati di dalam susu, buah-buahan dan sayur-sayuran. Gula ringkas mudah menyerap ke dalam darah. Gula ringkas menyebabkan insulin lebih cepat meningkat. Dari masa ke semasa, disebabkan tekanan yang lebih kepada pankreas boleh membawa kepada penyakit kencing manis yang juga membawa masalah seperti kegemukkan, masalah jantung, kekangan tangan dan kaki(boleh membawa kepada pemotongan), dan juga masalah penglihatan yang kabur. 2. Karbohidrat Kompleks Karbohidrat kompleks mengambil lebih