Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2017/04/01

Resepi Biskut Keju Sesedap Rasa

Resepi Biskut Keju Sesedap Rasa. Dalam blog ini saya jarang kongsi resepi biskut kerana saya sendiri pun jarang buat biskut raya. Tapi saya pernah tolong MIL buat biskut keju atau cheese yang sedap pada raya yang lalu, so saya terfikir untuk kongsikan di sini bagi penggemar biskut raya keju.

Saya perhati biskut keju atau cheese yang sedap adalah biskut yang dicampur dengan sedikit ovalett. Sebab, untuk naikkan dia jadi gebu sikit. Kalau tak nak letak pun tak apa, sebab ia bukan bahan asas penting untuk biskut keju anda. Disebalik semua itu, adalah kesungguhan untuk menghasilkan biskut terbaik untuk keluarga kita. Ya tak?

Oh ya.. untuk koleksi biskut raya yang lebih variasi, anda boleh kunjungi www.kayoomanis.com. Bermacam-macam resepi biskut ada di sana...


Resepi Biskut Keju Sesedap Rasa


Resepi Biskut Keju Sesedap Rasa

Bahan-bahan;

1 buku mentega
1 buku keju ceddar - diparut halus, tinggalkan 1/2 untuk hiasan
2 auns gula ising
1/2 teh garam
8 auns tepung jangung - diayak
8 auns tepung kek - diayak
4 auns tepung kastard - diayak
Kuning telur
Acuan

Nota: 1 auns = anggaran 28 gram.

Cara menyediakan Biskut Keju Sesedap Rasa


1. Mentega dan keju dipukul hingga kembang. Kemudian masukkan bahan lain ke dalamnya.

2. Terap doh ke dalam acuan.

3. Sapukan kuning telur dan taburkan keju di atasnya.

4. Bakar selama 25 minit dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius.

5. Siap untuk dimakan. Hihi... makan masa panas-panas lebih menyengat dah boleh habis 1 dulang pembakar biskut keju tu kita orang kerjakan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.