Info Rasa Dan Tips

Perkongsian resepi, petua, tips panduan, motivasi, kekeluargaan dan fesyen muslimah

2017/03/23

Kenapa CPC Adsense Rendah?

Mesti anda yang ada akaun Adsense pun ada menghadapi dilema macam saya, CPC Adsense tak naik-naik. Apakah sebabnya? Adakah masalah ini boleh diselesaikan?
Kenapa CPC Adsense Rendah? Inilah persoalan yang sedang bermain-main di kepala dan fikiran saya. Segala usaha dah dilakukan tetapi CPC masih tak meningkat. Bila dah capai USD1.00, dia turun balik jadi USD0.5 je. Rasa kecewa kan.., naik pun sekejap je. Bila tengok hasilnya macam tak berbaloi dengan usaha dilakukan. Tetapi fikir balik beblog sebab minat menulis dan kongsikan manfaat sesuatu perkara.. redha jadinya.

Kenapa CPC Adsense Rendah?

Mesti anda yang ada akaun Adsense pun ada menghadapi dilema macam saya, CPC Adsense tak naik-naik. Apakah sebabnya? Adakah masalah ini boleh diselesaikan?

Kenapa CPC Adsense Rendah?


1. Artikel kurang releven dengan perkembangan semasa. Contohnya anda buat entry tentang sukan ragbi tetapi sukan tersebut kurang menarik perhatian pengunjung blog berbanding sukan bola sepak atau badminton. Jadi pengiklan akan mencari entry yang releven dengan produk mereka di negara kita kerana kebanyakan pengunjung datang dari region yang sama. Kecuali anda blogger New Zealand, sukan ragbi amat terkenal di sana.

2. Kurang update blog. Betul.. kurang entry, tak update blog dekat setahun, antara sebab CPC Adsense anda rendah. Bila blog tidak update, bagaimana pengiklan nak letak produk mereka dan bayar kos tinggi pada blog yang tidak menguntungkan mereka.

3. Trafik rendah. Trafik blog yang rendah juga boleh menyebabkan CPC Adsense pun rendah. Ini kerana pengiklan berpendapat kandungan blog mungkin kurang berkualiti menyebabkan pengunjung tak datang. Sebab itu anda kena rajin buat entry berkualiti untuk meningkatkan jumlah pengunjung seterusnya menaikkan trafik ke blog.

4. Banyak para blogger yang melakukan share atau ping entri ke media sosial secara meluas. Memang benar share artikel di sosial media cukup efektif untuk meningkatkan pengunjung ke blog kita, namun untuk publisher adsense, mencari visitor dengan cara ini kurang efektif apalagi google sendiri hanya mencadangkan share @ perkongsian artikel blog yang dikaitkan dengan adsense hanya di twitter dan G+ saja. Itu sebabnya kadang-kadang trafik mencanak naik tetapi CPC Adsense rendah.

Akhir sekali, saya cadangkan kita bersederhana dalam melakukan share ke media sosial, dan tingkatkan penguasaan SEO blog agar kebanyakan pengunjung yang datang ke blog datangnya dari enjin carian Google.

2 comments:

  1. Terima kasih berkongsi tip kenapa cpc adsense rendah. Bolehlah cuba perbaiki di mana kekurangan dan kelemahan yang ada pada blog kita.

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.