Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut Dan Tahan Lama

aynora nur | ,October 02, 2015 |

Teruskan membaca dan temukan manfaatnya dari artikel Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut Dan Tahan Lama

Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut. Boleh tahan lama pulak tu. Ada ke? Bukan kah nasi Impit memang sudah disukat dengan standard agar apabila masak ia sekata lembut dan lembiknya. Tetapi sesekali ada juga nasi Impit yang keras terutamanya apabila telah sejuk. Nasi Impit sudah tidak lembut lagi. Silap haribulan, masuk tong sampah nasi Impit tersebut.


Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut


Memasak nasi Impit segera tidak sesukar mana. Ikut saja peraturan yang disediakan di luar bekas plastik nasi Impit yang dibeli itu. Tetapi kadangkala nasi Impit yang kita masak seperti keras, tidak lembut terutamanya ketika sejuk.


Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut Dan Tahan LamaJangan risau. Jom cuba petua berikut.

Masak nasi impit segera dengan menggunakan bekas periuk yang lebar. Jumlah air mestilah lebih banyak hingga bungkusan ketupat/nasi impit segera itu tenggelam. Masukkan sedikit garam. Gunakan api sederhana. Masak anggaran 1 1/2 jam. Pastikan bungkusan nasi impit telah kembang. Biarkan tos betul-betul. Lepas 2 jam boleh masukkan dalam peti ais untuk hasil yang lebih licin.

Selamat mencuba.

Nota tambahan:
Nak tahu petua supaya nasi Impit segera anda tahan lama, lebih kurang 5 hari? Ada caranya.  Semasa merebus nasi impit tersebut masukan sekeping atau dua asam gelugur ke dalamnya. Harus diingat, jangan rebus nasi impit terlalu lama. Bila nasi impit telah kembang, angkat dan toskan. 

Kongsikan jika anda rasa ianya bermanfaat.Rasa Dan Tips - Inspirasi Wanita. Terima kasih kerana membaca Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut Dan Tahan Lama
Tag : Petua
loading...
0 Komen untuk "Petua Masak Nasi Impit Segera Lebih Lembut Dan Tahan Lama"

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.


Back To Top -->